Δελτίο Τύπου – Ενημερωτική συνάντηση στο Παραλίμνι για τους Πλημμυρικούς Χάρτες

Πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου στο Παραλίμνι η ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε η Πολιτική Άμυνα για τους πλημμυρικούς χάρτες και τον κίνδυνο πλημμύρας στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Σ΄αυτήν παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Κ. Χατζηγιάννης,  Γ. Κάρουλλας, και Ο. Κουλλάς, ο Λ. Παπαγιάννης, βουλευτής του ΕΛΑΜ, και η Ανεξάρτητη βουλευτής Α. Θεολόγου. Το ΔΗΚΟ εκπροσώπησε η Ε. Κωμοδρόμου. Επίσης ο Δήμαρχος Σωτήρας Γ.Τάκκας, ο Ν. Βάσιλας κοινοτάρχης Άχνας , εκπρόσωποι από το Δήμο Παραλιμνίου, το Δήμο Δερύνειας και εκπρόσωποι από τα Κ.Σ. Αυγόρου και Αχερίτου.

Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου και της Εθνικής Φρουράς, εκπρόσωποι από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Τμήμα Γεωργίας, το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Κοκκινοχωριών, τη CYTA, τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, το Γραφείο Ευημερίας, την ΑΗΚ, το Τμήμα Πολεοδομίας, το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το Συμβούλιο Αποχευτεύσεως Αγιας Νάπας, Παραλιμνίου, καθώς επίσης και στελέχη της Πολιτικής Άμυνας της περιοχής.

Ο Διευθυντής ΠΕΔΠΑ Αμμοχώστου κ. Κυριάκος Χατζηγεωργίου, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, σημείωσε ότι στόχος των συναντήσεων είναι « να φτάσει η ενημέρωση στον κόσμο», ενώ τόνισε τη σημασία της συνέχισης διάχυσης της πληροφορίας στους δήμους και τις κοινότητες.

Ο κ. Νικόλας Πάρης, Ανώτερος Λειτουργός της Πολιτικής Άμυνας, παρουσίασε την Αξιολόγηση Κινδύνου που προκύπτει από την κλιματική κρίση και υπογράμμισε τη σημασία της αξιολόγησης των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει τους κινδύνους, όπως περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση του 2018. Έδωσε, δε, ιδιαίτερη σημασία στη συνοχή που χρειάζεται να χαρακτηρίζει τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, λέγοντας ότι «ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων που εμφανίζεται σήμερα, χρειάζεται να ξεπεραστεί, μέσα από μια συνολική στρατηγική μείωσης των κινδύνων και συνολικής αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών από αυτούς». Ανέφερε επίσης, ότι «προωθούνται 38 αντιπλημμυρικά έργα μέχρι το 2022» και έφερε ως ένα τέτοιο παράδειγμα «την άρση των παρανομιών στις ποτάμιες ροές».

Η ερευνήτρια του ΤΕΠΑΚ κα Κατερίνα Δράκου παρουσίασε το πρόγραμμα «Πράξη ΑΙΓΙΣ» που εντάσσεται στο πρόγραμμα Interreg Ελλάδα- Κύπρος. «Στόχος του προγράμματος», ανέφερε η κ. Δράκου,  «είναι η ενίσχυση της επάρκειας των αρχών πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η βελτίωση της ικανότητας αντίδρασης της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και τη βελτίωση στο χρόνο καταγραφής, όπως  και στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων».

Ο Διευθυντής ΠΕΔΠΑ κ. Κυριάκος Χατζηγεωργίου παρουσίασε τους Διαδραστικούς Πλημμυρικούς Χάρτες και τον τρόπο αναζήτησης της πληροφορίας πάνω σε αυτούς. Έδωσε δε συγκεκριμένα παραδείγματα που εμφανίζονται στους Χάρτες για την περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου, ειδικότερα σε περιοχές κινδύνου πλημμύρας στο Παραλίμνι και στην Ορμήδεια.

Για τα Μέτρα Αυτοπροστασίας, διανεμήθηκε στους παρευρεθέντες φυλλάδιο με πρακτικές συμβουλές που ετοίμασε η Πολιτική Άμυνα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι παρευρισκόμενοι έθεσαν ερωτήματα και υπήρξε ένας πολύ γόνιμος διάλογος. Τονίστηκε δε, ότι η καλλιέργεια συνείδησης για την πρόληψη, συνδέεται με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς πάνω στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Αντρέας Ευθυμίου, βοηθός Λειτουργός ΠΕΔΠΑ Αμμοχώστου.