Ενημερωτική συνάντηση στη Λάρνακα για τους Πλημμυρικούς Χάρτες

Πραγματοποιήθηκε σήμερα ενημερωτική συνάντηση στη Λάρνακα στα πλαίσια της εκστρατείας της Πολιτικής Άμυνας για την ενημέρωση Δημόσιων Υπηρεσιών και άλλων ενδιαφερομένων φορέων για τους πλημμυρικούς χάρτες και την προστασία από τον κίνδυνο πλημμύρας.

Η συνάντηση έγινε στο κτήριο της ΠΕΔΠΑ Λάρνακας και σε αυτήν έλαβαν μέρος:

ο Διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης κ. Α. Χαραλαμπίδης, ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας Μ. Φελλάς, εκπρόσωποι από τους δήμους Λάρνακας, Αθηένου, Αραδίππου και Δρομολαξιάς, εκπρόσωπος της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, της Εθνικής Φρουράς, του Νοσοκομείου Λάρνακας, του Επαρχιακού Γραφείου Γεωργίας, του Τμήματος Πολεοδομίας, του Τμήματος Δασών, του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λάρνακας, της ΑΗΚ, της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας, του ΕΤΕΚ, της Hermes Airport, αξιωματούχοι της ΠΕΔΠΑ Λάρνακας και οι υπέυθυνοι των ΣΠΑ στη Σκάλα, στις Καμάρες και στη Δροσιά.

Η κ. Σύλβια Σπύρου, Βοηθός Διευθύντρια ΠΕΔΠΑ Λάρνακας, στο χαιρετισμό της παρουσίασε το ρόλο και την αποστολή της Πολιτικής Άμυνας και υπογράμμισε ότι η Δύναμη έχει την ευθύνη στην προετοιμασία και στη λήψη μέτρων για την προστασία των πολιτών, και ζήτησε την μεγαλύτερη εμπλοκή των αρμόδιων αρχών και φορέων για να έχουμε καλύτερα συντονισμένες δράσεις.

Ο κ. Νικόλας Πάρης, Ανώτερος Λειτουργός της Πολιτικής Άμυνας, στην ομιλία του είπε ότι το έργο της Εθνικής Εκτίμησης Κινδύνων προκύπτει από τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε ως κράτος- μέλος της Ε.Ε. Στο κύριο μέρος της ομιλίας του ο κ. Πάρης παρουσίασε και επεξήγησε τους κινδύνους που έχουν αξιολογηθεί ως κίνδυνοι για την Κύπρο: σεισμός, τσουνάμι, πλημμύρες, λειψυδρία, μεγάλα τεχνολογικά ατυχήματα, δασικές πυρκαγιές, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θαλάσσια ρύπανση και σύνθετες κρίσεις (όπου η μια κρίση επηρεάζει την άλλη). Χαρακτηριστικά τόνισε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις «η στάθμη της θάλασσας γύρω από την Κύπρο στο τέλος του αιώνα θα είναι ψηλότερη κατά ένα μέτρο». Ο κ Πάρης υπογράμμισε ότι «ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων», δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των καταστροφών, γι’ αυτό, όπως σημείωσε «χρειάζεται ο θεσμός της πολιτικής προστασίας να έχει ένα ευρύτερο συντονιστικό ρόλο για να έχουμε καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα».

Η κ. Σ. Σπύρου παρουσίασε τους Πλημμυρικούς Χάρτες και ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο κάθε πολίτης μπορεί να αποκτά ενημέρωση για το δικό του σπίτι ή όποια άλλη περιουσία διαθέτει. Στο τέλος της ομιλίας της, τόνισε τη σημασία που έχουν τα Μέτρα Αυτοπροστασίας για την προώθηση των οποίων οι Δήμοι και οι Κοινότητες έχουν στη διάθεση τους ενημερωτικά φυλλάδια  που ετοίμασε, για αυτό το σκοπό, η Πολιτική Άμυνα.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι έθεσαν ερωτήματα και διεξήχθη ένας πολύ ουσιαστικός διάλογος.