Η Πολιτική Άμυνα σε κρίσιμο ρόλο

Πρώτη υποδοχή ατύπων μεταναστών και αυξημένες ροές

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται η Πολιτική Άμυνα αυτή τη χρονιά για την υλοποίηση της αποστολής πρώτης υποδοχής ατύπων μεταναστών, καθώς οι μαζικές αφίξεις ατύπων μεταναστών στην Κύπρο μέχρι τον Αύγουστο, ξεπέρασαν το σύνολο των δύο προηγουμένων ετών (2017 – 2018).

Ειδικότερα, η Πολιτική Άμυνα που έχει την ευθύνη της πρώτης υποδοχής αλλά και της λειτουργίας του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», έχει φιλοξενήσει κατά το πρώτο 8μηνο, δηλαδή μέχρι τα τέλη Αυγούστου, πέραν των 2 χιλιάδων 200 ατόμων.

Η Πολιτική Άμυνα φιλοξένησε στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» από το 2014 και μετά, ένα συνεχώς αυξανόμενο ετησίως, αριθμό μεταναστών. Η πρώτη μαζική άφιξη εκδηλώθηκε με τον εντοπισμό ναυαγών σε ακυβέρνητο σκάφος, από το κρουαζερόπλοιο «Σαλαμίς» τον Σεπτέμβριο του 2014. Συνολικά εκείνη τη χρονιά φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο «Πουρνάρα» 339 άτομα. Την διετία 2015 – 2016 συνεχίστηκαν οι αφίξεις άτυπων μεταναστών και φιλοξενήθηκαν συνολικά 515. Έκτοτε η ροή υπερδιπλασιάστηκε. Το 2017 φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο «Πουρνάρα» 1001 άτομα και το 2018, άλλοι 1120. Μόνο το 2019 και με βάση τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία (Αύγουστος 2019), φιλοξενήθηκαν 2210 άτυποι μετανάστες.

Για την αποστολή αυτή ενεργοποιείται το Σχέδιο «Ναυκράτης», με βάση το οποίο η Πολιτική Άμυνα αναλαμβάνει την ευθύνη για τον συντονισμό της επιχείρησης σε τακτικό επίπεδο και, παράλληλα την οργάνωση του καταυλισμού για την πρώτη υποδοχή.

Η Πολιτική Άμυνα κινητοποιεί δικές τις δυνάμεις, μόνιμο προσωπικό και εθελοντές, ενώ παράλληλα έχει την ευθύνη συντονισμού των άλλων αρμοδίων υπηρεσιών, αμέσως μετά τη λήψη του πρώτου σήματος μαζικής άφιξης ατύπων μεταναστών. Τέτοιες αφίξεις συμβαίνουν αναπάσα στιγμή από οποιοδήποτε σημείο, τη θάλασσα ή τη στεριά, κυρίως από μη ελεγχόμενες οδούς λόγω της εκτεταμένης γραμμής κατοχής.

Οι Αμυνίτες αναλαμβάνουν άμεσα δράση για πρώτη ανακούφιση και μέριμνα (υλικά πρώτης ανάγκης, σίτιση, ρουχισμός, παπούτσια) και ακολούθως μεταφορά των ατύπων μεταναστών σε αστυνομικούς σταθμούς για ταυτοποίηση στοιχείων. Ακολούθως οι μετανάστες μεταφέρονται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής  «Πουρνάρα» για ολιγοήμερη παραμονή.

Η Πολιτική Άμυνα διασφάλισε από το 2014 την ομαλή συμβίωση όλων αυτών των ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν προσωρινά στο Πουρνάρα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες όπως η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, ιατρική και επιδημιολογική εξέταση, ψυχολογική στήριξη, υποβολή αίτησης ασύλου και προκαταρκτική εξέταση κ.ά. Στο χώρο του Κέντρου Υποδοχής λειτουργεί Ιατρείο, το οποίο στελεχώνεται από το Υπουργείο Υγείας, ενώ οι διαμένοντες εξυπηρετούνται επίσης από τα δημόσια νοσηλευτήρια αν παραστεί ανάγκη. Στους διαμένοντες στο Κέντρο προσφέρονται τρία γεύματα ημερησίως.

Η Πολιτική Άμυνα επέδειξε αποτελεσματικότητα και επαγγελματισμό στη διαχείριση του πολύπλοκου μεταναστευτικού φαινομένου στο πλαίσιο που καθορίζουν η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διεθνείς συμβάσεις και οι αρχές του ανθρωπισμού.