Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Η Πολιτική Άμυνα συμμετείχε με συνέπεια στην μάχη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανταποκρινόμενη στις ευθύνες που της ανατέθηκαν  υπό τις εντολές του Υπουργείου Εσωτερικών. Μέχρι τις 20 Μαΐου που σηματοδοτεί την β’ φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και του τερματισμού των περιορισμών μετακίνησης των πολιτών  , τα στελέχη και εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας εργάστηκαν μεθοδικά και συνέβαλαν στην συλλογική προσπάθεια της πολιτείας για να επιτύχουμε τον μεγάλο στόχο.

Η Πολιτική Άμυνα συμμετείχε στην Συντονιστική Επιτροπή Συναρμοδίων Υπηρεσιών και σε όλες τις φάσεις εξέλιξης της πανδημίας, ενήργησε με σκοπό την υποστήριξη των αποφάσεις που λαμβάνονταν και την εφαρμογή των μέτρων.

Η Πολιτική Άμυνα, ειδικότερα, ανέλαβε και υλοποίησε τα ακόλουθα:

  1. Μόνιμα μέλη και εθελοντές της στελέχωσαν το Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών που φιλοξενήθηκε στην Γενική Διοίκηση της Πολιτικής Άμυνας στην Λακατάμεια, καθώς και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Αμμοχώστου. Συνολικά από τις 28/3 που λειτούργησε μέχρι την 20η Μαΐου, το Τηλεφωνικό Κέντρο ανταποκρίθηκε σε 25 χιλιάδες 704 κλήσεις του κοινού για όσα ήθελαν να μάθουν για τα μέτρα περιορισμού στη διακίνηση και τους όρους, υπό τους οποίους μπορούσαν κατ’ εξαίρεση να διακινηθούν. Την ίδια περίοδο ο αν. Διοικητής Κ. Χατζηγεωργίου και ο Ανώτερος Λειτουργός Ν. Πάρης προώθησαν τον ίδιο στόχο με σειρά από εμφανίσεις τους σε τηλεοπτικά προγράμματα.
    Πιο κάτω παρατίθενται στατιστικά στοιχεία και πίνακες.
  2. Η Πολιτική Άμυνα είχε συντονιστικό ρόλο και συνεργάστηκε με το Υπουργείο Εξωτερικών για την εξασφάλιση βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για τον επαναπατρισμό Κυπρίων από τρίτες χώρες. Συμμετείχε επίσης στον σχεδιασμό επαναπατρισμού Κυπρίων φοιτητών και άλλων πολιτών στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Κύπρου.
  3. Η Πολιτική Άμυνα ανέλαβε τον συντονισμό της αποστολής βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας σε συνεργασία με το Ταμείο Θήρας, θέτοντας σε λειτουργία τους τοπικούς Σταθμούς Πολιτικής Άμυνας με εθελοντές. Έθεσε επίσης στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας αποθηκευμένα ιατρικά αναλώσιμα.
  4. Εν μέσω της πανδημίας, η Πολιτική Άμυνα διενεργούσε περιπολίες για βοήθεια προς την Αστυνομία και τους σε ό,τι αφορούσε την εφαρμογή των διαταγμάτων του Υπουργικού Συμβουλίου, σε 136 περιπτώσεις.
  5. Στο πλαίσιο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, η Πολιτική Άμυνα τοποθέτησε αντίσκηνα για αραίωση των ατύπων μεταναστών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Κοκκινοτριμιθιάς.

Σημειώνεται ότι όλο αυτό το διάστημα τα στελέχη και οι εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας παρέμειναν σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση τυχόν άλλων έκτακτων καταστάσεων που προέκυψαν στη διάρκεια της πανδημίας, όπως λ.χ. η αντιμετώπιση πυρκαγιών, πλημμυρών κ.ο.κ. Όντως κατά τις πυρκαγιές της Κυριακής, 17 Μαΐου, η Πολιτική Άμυνα κινητοποιήθηκε με εθελοντές της και αντλίες πυρόσβεσης.

 

Επισυνάπτονται φωτογραφίες

Περισσότερες πληροφορίες:

Δρ. Νικόλας Πάρης
Ανώτερος Λειτουργός
Πολιτικής Άμυνας

Οδός Κένεντι 23, Λακατάμεια
2314 Λευκωσία, ΚΥΠΡΟΣ
email: [email protected]  |  web: www.civildefence.com.cy
Τηλ. (+357) 22403413  |   (+357) 99 564008