Ημερίδα με θέμα «Η αξιολόγηση κινδύνων και οι πλημμυρικοί χάρτες. Νέες λύσεις για την δόμηση στην Κύπρο»

Η Πολιτική Άμυνα σε συνεργασία με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το ΕΤΕΚ, το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών  Κύπρου, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου, και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Κύπρου, διοργάνωσαν στις 9 Δεκεμβρίου 2019 ημερίδα με θέμα: «Η αξιολόγηση κινδύνων και οι πλημμυρικοί χάρτες.  Νέες λύσεις για την  δόμηση στην Κύπρο».

Στο χαιρετισμό του στην ημερίδα ο Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας Α.  Φραντζής έκανε έναν σύντομο απολογισμό της εκστρατείας δημοσιότητας που υλοποίησε η Πολιτική Άμυνα για να ενημερώσει τις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινή γνώμη για τον κίνδυνο πλημμύρας και τους διαδραστικούς πλημμυρικούς χάρτες. Έγιναν, ανέφερε,  «πέντε περιφερειακές ενημερωτικές συναντήσεις, καθώς και άλλες εκδηλώσεις δημοσιότητας». Στο τέλος ο Διοικητής Α. Φραντζής ευχήθηκε καλή επιτυχία στην ημερίδα.

Στο δικό του χαιρετισμό ο κ. Χρήστος Ιωσήφ, Ανώτερος πολιτικός μηχανικός στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, έθεσε το γενικό πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου. Σημείωσε δε ότι «μια σειρά από λόγοι ενισχύουν την πιθανότητα εκδήλωσης πλημμύρας και γι’ αυτό η ΕΕ «ωθεί τα κράτη-μέλη να έχουν σχέδια διαχείρισης πλημμύρας». Σε αυτό το Ευρωπαικο πλαίσιο, μεταξύ άλλων, εντάσσονται «και οι χάρτες επικινδυνότητας, όπως και οι ρυθμισεις από 38 μέτρα που έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών από τις πλημμύρες».

Εκ μέρους του ΕΤΕΚ ο πρόεδρος του κ. Στέλιος Αχνιώτης σημείωσε ειδικότερα «τον  κίνδυνο από πλημμύρες που προέρχεται από χειμάρρους». Η συσσώρευση ύδατος λόγω έντονης βροχόπτωσης αντιμετωπίζεται «με βελτίωση των υποδομών, με πρόληψη, με ετοιμότητα διαχείρισης του κινδύνου», υπογράμμισε ο κ. Αχνιώτης.

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου κ. Μάρκος Μάρκου υπογράμμισε ότι «οι βροχές έφεραν στην επιφάνεια παλαιά προβλήματα, καθώς ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει το κλειδί για τους κινδύνους». Ο ΣΑΚ, σημείωσε ο κ. Μάρκου  ζητά «νέα έργα υποδομής και νέους αυστηρούς κανόνες δόμησης».

Στην ομιλία του ο Δρ Νικόλας Πάρης, Ανώτερος Λειτουργός της Πολιτικής Άμυνας, ανέπτυξε το θέμα «Η Εθνική Αξιολόγηση Κινδύνων, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της δόμησης;». Ο κ. Πάρης, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην «καθοριστική η συμβολή της ΕΕ για να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη», ενώ ανέφερε πως «η Εθνικη Αξιολόγηση Κινδύνων θα ανανεωθεί το 2020». Αφού ανέλυσε κάθε κίνδυνο ξεχωριστά, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση   στις ταχυπλημμύρες.

Ο κ. Γιώργος Ζίττης, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Κύπρου, ανέπτυξε το θέμα «Κλιματική Αλλαγή – Τάσεις και Εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο με εστίαση στην Κύπρο και τις πλημμύρες». Ο κ. Ζίττης  εξήγησε τι είναι οι κλιματικές αλλαγές και με αριθμούς ανέφερε πως «τα τελευταία  150 χρόνια σημειώνεται δραματική αύξηση της θερμοκρασίας». Σημείωσε δε, πως στην Ανατολική Μεσόγειο καταγράφεται «αύξηση της θερμοκρασιας με μείωση της βροχόπτωσης», ενώ «αναμένεται περαιτέρω μείωση της βροχόπτωσης,  ενώ θα μεγαλώσουν οι περίοδοι καύσωνα». Το κλειδί, σημείωσε ο κ. Ζίττης,  παραμένει η ανάγκη «για μείωση των θερμοκηπιακών αερίων».

Ο κ. Δημήτρης Κατσούρας, συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Κύπρου ανέπτυξε το θέμα «ERMIS-F: Διαδικτυακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Κινδύνων-Πλημμύρες Διασυνοριακή Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου. Παρουσίαση σε πραγματικό χρόνο». Ο κ. Κατσούρας ανέφερε πως «οι κίνδυνοι είναι εδώ» και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τον κόμβο ERMIS-F στον οποίο «οι πολίτες και οι φορείς θα ενημερώνονται για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους». Ο κόμβος, υπογράμμισε συνιστά «μια πραγματική βάση γνώσης για αντιπλημμυρικά μέτρα». Επίσης έκανε ειδική αναφορά στις «ιστορικές πλημμύρες».

Ο κ. Κώστας Αριστείδου, Υδρολόγος στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, μίλησε με θέμα «Η εφαρμογή του Περί Αξιολόγησης, Διαχείρισης και Αντιμετώπισης των Κινδύνων Πλημμύρας Νόμου και το 1ο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας της Κύπρου». Ο κ. Αριστείδου ανέφερε ότι για την ετοιμασία των χαρτών πλημμύρας «πρώτα αναγνωρίζουμε και μετά ετοιμάζουμε σχέδιο αντιμετώπισής της. Επιβάλλεται δε, αναθεώρηση των χαρτών κάθε έξι χρονια». Στην Κύπρο, ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί «δεκαεννιά περιοχές πλημμύρας». Οι στόχοι του Σχεδίου διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας  είναι «η μείωση της επικινδυνότητας» με την ταυτόχρονη «μείωση της τρωτότητας». Στη  συνέχεια παρουσίασε τα 38 μέτρα πρόληψης, με ειδικές αναφορές σε μέτρα που ετοιμάζονται σε ποτάμιες περιοχές. Ανέφερε δε ότι υλοποιείται η κατασκευή φραγμάτων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.

Ο Δρ Κυριάκος Κύρου, Πολιτικός Μηχανικός, συντονιστής της Επιτροπής Υδατικού του ΕΤΕΚ, μίλησε με θέμα «Προβληματισμοί πάνω στα πρακτικά μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν για τη διαχείριση της πλημμύρας». Στην ομιλία του ο κ. Κύρου ανέφερε πως «η Ολλανδική προεδρία το 2004 έθεσε ως προτεραιότητα τη δημιουργία ευρωπαϊκής  νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του κινδύνου πλημμυρας». Για την Κύπρο, υπογράμμισε ότι «τα συστήματα συλλογής και παροχέτευσης ομβρίων υδάτων είναι ξεπερασμένα» αλλά έστειλε σε όλους το μήνυμα ότι επιβάλλεται «εμείς να προστατεύουμε τις περιουσίες μας».

Ο Δρ Αντώνης Τουμαζής, Πολιτικός Μηχανικός, ανεξάρτητος σύμβουλος, μίλησε με θέμα «Μέτρα συμβίωσης με τις πλημμύρες και επαναφοράς στην κανονικότητα σε σύντομο χρόνο». Ο κ. Τουμαζης   σημείωσε ότι παρατηρούνται, κυρίως «πλημμύρες από ποταμούς, καθώς και αστικές πλημμύρες». Απαντώντας στο ερώτημα «πώς θα συμβιώσουμε με τις πλημμύρες;»  ανέφερε ως λύσεις «την ανύψωση μιας οικίας, τα υποστυλώματα, τα μεταλλικά φραγματα, όπως και τις πλωτές κατοικίες». Υπογράμμισε ότι «οι αστικές πλημμύρες είναι αναπόφευκτες», γι’ αυτό είναι σημαντικό «να αποφεύγονται επεμβάσεις σε περιοχές που κινδυνεύουν».

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι έθεσαν ερωτήματα στους ομιλητές και αναπτύχθηκε ένας πολύ ουσιαστικός διαλογος.

Παρόντες στην ημερίδα ήταν Εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, του ΣΑΛ, του ΣΥΛ του ΣΑΛΑ, του  Τμηματος Δημοσίων Έργων, του Τμήματος Μετεωρολογιας, του Δήμου Λευκωσίας, της ΑΗΚ,  η βοηθός Έπαρχος Λάρνακας, ο πρώην δήμαρχος Στροβόλου Σ. Ηλιοφωτου και στελέχη της Πολιτικής ‘Αμυνας.

Η ημερίδα έγινε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου στην Αγλαντζιά.