ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ: Δημοσιογραφική Διάσκεψη για τους Πλημμυρικούς Χάρτες

Η διαχείριση κινδύνου πλημμύρας και μέτρα αυτοπροστασίας

Πραγματοποιήθησε σήμερα το πρωί στα Γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Άμυνας στη Λακατάμια, δημοσιογραφική διάσκεψη σχετικά με την Εκστρατεία Ενημέρωσης που οργανώνει η Πολιτική Άμυνα για τους Πλημμυρικούς Χάρτες και τη διαχείριση του κινδύνου πλημμύρας, την αξιοποίηση των διαδραστικών πλημμυρικών χαρτών του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και την ανάγκη λήψης μέτρων αυτοπροστασίας από τους πολίτες .

Σε χαιρετισμό του στη Διάσκεψη ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κ. Κυπριανού σημείωσε «η σημερινή διάσκεψη δεν θα μπορούσε να γίνει σε πιο κατάλληλη στιγμή, καθώς οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν». Ο κ. Κυπριανού συνεχάρη την ηγεσία και το προσωπικό της Πολιτικής Άμυνας «για το έργο και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν», ενώ σημείωσε ότι «το Υπουργείο θα στηρίξει τις προσπάθειες για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Άμυνας». Υπογράμμισε τέλος ότι «η εκστρατεία για την παρουσίαση των πλημμυρικών χαρτών που οργανώνει η Πολιτική Άμυνα θα βοηθήσει τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου πλημμύρας».

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας κ. Ανδρέας Φραντζής σημείωσε ότι «η Πολιτική Άμυνα από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει την υλοποίηση μιας σωρείας δράσεων που πηγάζουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Υπογράμμισε δε, ότι  «ως Πολιτική Άμυνα ανταποκριθήκαμε στο έπακρον στις υποχρεώσεις μας αυτές. Το προσωπικό μας δούλεψε με ενθουσιασμό και μεθοδικότητα φέρνοντας αποτελέσματα». Εξέφρασε καταληκτικά τη βεβαιότητά του «ότι η εκστρατεία ενημέρωσης για τους πλημμυρικύς χάρτες θα στεφθεί με επιτυχία» καθώς θα αναπτυχθεί ευρύτερη συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στην ομλία του ο Δρ. Ν. Πάρης, Ανώτερος Λειτουργός της Πολιτικής Άμυνας, είπε ότι «η ετοιμασία εκθέσεων Εθνικής Εκτίμησης Κινδύνων πλέον συνιστά θεσμική υποχρέωση για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Η πιο πρόσφατη έκθεση για την Εθνική Εκτίμηση Κινδύνων κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του 2018 και βρίσκεται αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα της Πολιτικής Άμυνας. Σε αυτήν περιλήφθηκαν οι ακόλουθοι κίνδυνοι: Σεισμός, Τσουνάμι, Πλημμύρες, Λειψυδρία, Τεχνολογικά ατυχήματα, Δασικές πυρκαγιές, Άνοδος στάθμης θάλασσας, Θαλάσσια ρύπανση, Σύνθετες/συμπίπτουσες κρίσεις. Η αξιολόγηση κινδύνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις κρατικές Υπηρεσίες για τους σχεδιασμούς τους, από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ερευνητές και το ευρύ κοινό».

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκόμενους. Ο κ.  Α. Φραντζής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισε ότι «αυτή η εκστρατεία για τους πλημμυρικούς χάρτες θα επιφέρει καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και καλύτερο επίπεδο ενημέρωσης για τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ενώ ο κ. Κ. Κυπριανού σημείωσε ότι «τα ΜΜΕ έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην ενημέρωση του κοινού».

Η παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης που οργανώνει η Πολιτική Άμυνα περιλαμβάνει κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων σε όλες τις πόλεις.