Δελτίο Τύπου – Στην Πάφο η τελευταία συνάντηση για τους πλημμυρικούς χάρτες

Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Πάφο ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων που οργανώνει η Πολιτική Άμυνα για τον κίνδυνο πλημμύρας και τους Διαδραστικούς Πλημμυρικούς χάρτες. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Πάφου Φαίδων Φαίδωνος, εκπρόσωποι από τους Δήμους Π. Χρυσοχούς, Γεροσκήπου, και Πέγειας. Επίσης εκπροσωπήθηκαν η Αστυνομία Πάφου, το Αεροδρόμιο, η Πολιτική Αεροπορία, η  ΑΗΚ, η Επαρχιακή Διοίκηση, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το Υπουργείο Παιδείας, η  Hermes, το Τμήμα Ευημερίας, οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες, τα τμήμα Δημοσίων Έργων, το Ταμείο Θήρας, το Τμήμα Δασών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΒΕ, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, οι Ηλεκτρομηχανολογικές Υπηρεσίας, η Πολεοδομία, η 8η Ταξιαρχία, οι Πρόσκοποι, ο κοινοτάρχης Μεσόγης και τα Κοινοτικά Συμβούλια Μεσόγης, Χλώρακας και Τρεμιθούσας

Ο Διευθυντής ΠΕΔΠΑ Πάφου Γιώργος Γεροσίμου, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης της κοινής γνώμης πάνω στο φλέγον ζήτημα της “ενημέρωσης των κρατικών υπηρεσιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, και άλλων φορέων στην αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών”. Ο κ. Γεροσίμου υπογράμμισε ότι ” επιδίωξη μας είναι η ευαισθητοποίηση της ίδιας της κοινωνίας ώστε να είναι έτοιμη να συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση των Κινδύνων και των επιπτώσεων τους”.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου συγχάρηκε την Πολιτική Άμυνα για την πρωτοβουλία της. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι ” η ασυδοσία και η παρανομία επέτειναν την έκταση του προβλήματος. Ζήτησε όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση  λάβει μέρος στη διαμόρφωση και υλοποίηση των σχεδίων για αποτελεσματικότερη  προστασία των πολιτών”, ενώ ζήτησε “να μην υποκύπτουμε σε πιέσεις αλλιώς θα θρηνήσουμε θύματα τα επόμενα χρόνια”.

Ο Νικόλας Πάρης, ανώτερος λειτουργός της Πολιτικής Άμυνας, ανέλυσε τις πρόνοιες της Εθνικής Εκτίμησης Κινδύνων, όπως αυτές προκύπτουν από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Παρουσίασε και επεξήγησε κάθε έναν από τους κινδύνους, όπως έχουν εκτιμηθεί για την Κύπρο: σεισμός, τσουνάμι, πλημμύρες, λειψυδρία, τεχνολογικά ατυχήματα, δασικές πυρκαγιές, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θαλάσσια ρύπανση, και σύνθετες κρίσεις.

Η κ. Μαρία Χριστοδούλου, ερευνητικός συνεργάτης  στο ΤΕΠΑΚ, παρουσίασε τις βασικές πτυχές από το πρόγραμμα Interreg  Ελλάδας- Κύπρου “Πράξη  Αιγίς”. Η κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι σκοπός του προγράμματος είναι “να ενισχυθεί η δυνατότητα των αρμόδιων φορέων να αντιμετωπίσουν σωστά τους κινδύνους με τη βελτίωση της ικανότητας τους, καθώς και του χρόνου λήψης των αποφάσεων”.

Ο κ. Γιώργος Ιωάννου, Υδρογεωλόγος από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων,  παρουσίασε την πολιτική/εφαρμογή που προκύπτει από πλημμυρικά προβλήματα και ειδικότερα για την πόλη της Πάφου. Ανέλυσε, επίσης. τη σημασία που έχουν οι πλημμυρικοι χάρτες για τον κάθε πολίτη, ενώ έδειξε στους παρευρισκόμενους τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μάθουμε τις πληροφορίες για το σπίτι μας ή κάθε άλλη περιουσία διαθέτουμε.

Στο τέλος της εκδήλωσης διεξήχθη ένας πολύ ενδιαφέρων διάλογος, καθώς οι παρευρισκόμενοι έθεσαν ερωτήματα και διατύπωσαν τις σκέψεις τους επί των θεμάτων που συζητήθηκαν.