Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΡΟΩΝ Παράδοση της διαχείρισης του ΚΕΠΥ «Πουρνάρα» στην Υπηρεσία Ασύλου

Η Πολιτική Άμυνα ολοκληρώνει σήμερα (Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020) την αποστολή η οποία της ανατέθηκε από την πολιτεία το Φθινόπωρο  του 2014, για τη λειτουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής ατύπων μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά το οποίο τίθεται πλέον υπό τη διαχείριση της Υπηρεσίας Ασύλου.

Το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής είχε δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών που προέκυψαν από μαζική άφιξη στην Κύπρο, ατόμων από τρίτες χώρες που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Τα τελευταία χρόνια η πρώτη υποδοχή αποδείχθηκε μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις, λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων μεταναστευτικών ροών και την ανάγκη για διαχείρισή τους, με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κύπρου, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πολιτική Άμυνα υλοποίησε  για 6 χρόνια με αποτελεσματικότητα και υψηλό επαγγελματισμό την αποστολή αυτή, κινητοποιώντας δυνάμεις της και συντονίζοντας τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και φιλοξενώντας στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» από το 2014 και μετά, ένα συνεχώς αυξανόμενο ετησίως, αριθμό μεταναστών.

Τα μέλη της Δύναμης – μόνιμο προσωπικό και εθελοντές – , επέδειξαν, υψηλή προσήλωση στην αποστολή τους και στις αξίες του ανθρωπισμού και της προσφοράς βοήθειας, έχοντας ως προτεραιότητα την ομαλή συμβίωση των μεταναστών που φιλοξενήθηκαν προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να αποδεσμευτούν, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες αλλά και στα πιθανά θύματα κακοποίησης, βασανισμού και εκμετάλλευσης.

Με γνώμονα την άμεση παρέμβαση και την προσαρμογή στις νέες και αυξημένες απαιτήσεις για την πολιτεία και την κοινωνία μας, η Πολιτική Άμυνα συνεχίζει, με την ενίσχυση του αξιόμαχου της, τη λειτουργία της ως η προμετωπίδα της προστασίας των πολιτών του τόπου μας.