Πρώτη ενημερωτική συνάντηση για τους πλημμυρικούς χάρτες στη Λευκωσία

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η πρώτη συνάντηση που οργάνωσε η Πολιτική Άμυνα για ενημέρωση των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δημοσίων Υπηρεσιών και άλλων ενδιαφερομένων φορέων στα πλαίσια της εκστρατείας για τους Πλημμυρικούς Χάρτες και τη διαχείριση του κινδύνου πλημμύρας, την αξιοποίηση των διαδραστικών πλημμυρικών χαρτών και τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Στη συνάτηση παρευρέθηκαν η Δήμαρχος Λακατάμιας Φ. Χατζήπαπα, ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας Κλ. Νικολαϊδης, η Κοινοτάρχης Πέρα Ορεινής Θ. Μάου-Παρτασή, και εκπρόσωποι από την Αστυνομία, το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Περιβάλλοντος, την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, το Κτηματολόγιο, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως,  το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, εκπρόσωπος του ΤΕΠΑΚ, ο Σύνδεσμός Πολιτικών Μηχανικών και Τμηματάρχες ή εκπρόσωποι των Σταθμών Πολιτικής Άμυνας (ΣΠΑ) Λευκωσίας.

Σε χαιρετισμό του στη συνάντηση ο Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας κ. Ανδρέας Φραντζής, αφού καλωσόρισε τους συγκεντρωμένους υπογράμμισε την «ευθύνη που έχει αναλάβει η Πολιτική Άμυνα για τη διάδοση των πλημμυρικών χαρτών» και ζήτησε τον «καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την αντιμετώπιση των πλημμυρών».

Ο κ. Κυριάκος Χατζηγεωργίου , Διευθυντής ΠΕΔΠΑ Λευκωσίας υπογράμμισε ότι «πλέον οι πλημμύρες είναι μέρος της ζωής μας γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενημερωθεί το κοινό για τις περιοχές πλημμύρας». Η Πολιτική Άμυνα, σημείωσε «είναι έτοιμη για συναντήσεις με τμήματα της δημόσιας διοίκησης για περαιτέρω επεξηγήσεις πάνω στους πλημμυρικούς χάρτες»

Ο  Δρ. Νικόλας Πάρης, Ανώτερος Λειτουργός της Πολιτικής Άμυνας, μίλησε για την Εθνική Εκτίμηση Κινδύνων, κάνοντας μια αναδρομή στις έως τώρα αξιολογήσεις κινδύνων και τόνισε  «τη σημαντική συμβολή της ΕΕ για να γίνουν και να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις». Σύμφωνα με τον Δρ. Πάρη, στην πιο πρόσφατη έκθεση για την Εθνική Εκτίμηση Κινδύνων περιελήφθηκαν οι ακόλουθοι κίνδυνοι: «Σεισμός, Τσουνάμι, Πλημμύρες, Λειψυδρία, Τεχνολογικά ατυχήματα, Δασικές πυρκαγιές, Άνοδος στάθμης θάλασσας, Θαλάσσια ρύπανση, Σύνθετες/συμπίπτουσες κρίσεις».

Η κα. Μικαέλα Μαλά, Λειτουργός Α’ της Πολιτικής Άμυνας, παρουσίασε τους Πλημμυρικούς Χάρτες και εξήγησε στους παρευρισκόμενους τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βρίσκουμε απαντήσεις με τη χρήση των Διαδραστικών Πλημμυρικών Χαρτών. Έδωσε δε, συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς αυτός ο τρόπος μπορεί να αξιοποιηθεί από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι υπέβαλαν ερωτήσεις, και έγινε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων πάνω στα φλέγοντα θέματα της  διαχείρισης του κινδύνου πλημμύρας και τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.